štvrtok 24. februára 2011

Riflová rehoľná kongregácia Jesu Communio

V regióne Castiglia-León v Španielsku, v "rodnom kraji" socialistického premiéra Zapatera sa v sobotu 12. februára zrodila nová katolícka ženská rehoľa Jesu Communio, ktorú pápež Benedikt XVI. schválil v decembri minulého roka.

Tvorí ju nateraz 177 klauzúrnych sestier, ktoré prežívajú apoštolát vo svojich kláštoroch v Lerma a La Aguilera. Priemerný vek sestier je 30 rokov, všetky s univerzitným vzdelaním.

Generálnou matkou je extrovertná sr. Verónica Berzosa, 44 r., ktorá začala svoj rehoľný život pred 18 rokmi ako klariska. Má vyštudovanú medicínu. Modré oči, jasný vodcovský typ, obľúbená aj vo Vatikáne. Dokázal naštartovať rast ženské rehoľné povolania v stále viac laickom Španielsku, kde klauzúrne ženské rády takmer vymizli. Habit nových sestier je z rifloviny.

V katedrále v Burgose, kde sa slávnosť "zrodenia" kongregácie konala, bol prítomný aj predseda španielskej biskupskej konferencie kardinál Rouco Varela. Sama sr. Verónica nastokla sestrám novej rehole bielu obrúčku, znak Kristovho víťazného zmŕtvychvstania.

Voľba látky habitu a závoja, modrá riflovina, zvýrazňuje mladosť rehoľníčok. Sestra Verónica svojou vierou a charizmou pritiahla desiatky dievčat, ktoré sa rozhodli vstúpiť do kongregácie. Tá je pápežského práva, čo značí, že môže zakladať kláštory aj v iných diecézach.



La Stampa, 14. februára 2011

2 komentáre:

  1. Mladé rehoľníčky časom zostarnú... ale aj tak považujem rehoľný habit z rifloviny za dobrý nápad (to podstatné je tak či tak v srdci človeka).

    OdpovedaťOdstrániť